O NAMA

LOKACIJA

 

Lisičići, Konjic – domaćin GREEN LAKE BH Triathlon kupa

Zuko Džumhur, jedan od najpoznatijih bh. putopisaca, slikara i karikaturista, jednom je jednog trkača smijući se pitao:

– Što, bolan, trčiš?

Pa zdravo je, odgovori ovaj.

– Samo ti trči! Bog je svakome propisao broj koraka, pa ti požuri da potrošiš svoje. 🙂

Konjic, mjesto gdje je rođen Zuko Džumhur, prekrasno je mjesto u zagrljaju planina, između bosanskog zelenila i hercegovačkog krša, obogaćeno jezerima i netaknutom prirodom. Idealno za trošenje namijenjenih nam koraka. Većim dijelom leži na Jablaničkom jezeru, a na njegovoj sjevernoj obali su Lisičići, naselje domaćin GREEN LAKE BH Triathlon Cupa.

Jablaničko jezero je jedno od najvećih vještačkih jezera u BiH. Prostire se od brane kod Jablanice do Konjica, uz rijeke Ramu i Neretvicu. Ima dobre uvjete za razvoj sportskog ribolova i uopće sportova na vodi. I turizma, naravno. U tom jezeru prve plivačke pokrete napravili su mnogi bh. triatlonci, a ono je i glavna baza priprema za mnoge druge. U augustu se na ovom mjestu već tradicionalno održava i plivački miting u organizaciji Sportskog društva Lisičići, a od ove godine obogatit ćemo ga još jednim sjajnim događajem – sprint triatlonom.

 

Historijska vožnja bicikla

Lisičići su poznati po tome što je u njima otkriveno arheološko nalazište koje pripada mlađem kamenom dobu. Naselje potopljeno vodom bilo je smješteno na blagoj terasi pored obale Neretve. Bilo je dimenzija 150x100 metara. Njegov kulturni sloj debljine je oko jedan metar, što govori o trajnijem prebivalištu. U donjem sloju su zemunice sa zajedničkim ognjištem na trgu, zajedničke lončarske peći i spremnici hrane, što sve govori da su stanovnici Lisičića imali razrađen komunalni sistem.

Po arheološkim ostacima i nalazima u Lisičićima, neolitski stanovnici su ovdje došli sa šireg prostora Mediterana i nastavili živjeti pod kontinentalnim uticajem. Bavili su se zemljoradnjom i stočarstvom. Po velikom broju životinjskih kostiju, lov je ipak ostao najvažnije zanimanje i osnovni izvor hrane. Arheološki nalazi potvrđuju dodire između pojedinih neolitskih grupa. Bilo je to vrijeme zatvorene rodovske organizacije, sa mirnim životom u zatvorenim seoskim naseljima bez ratnih sukoba, gotovo pacifistički mirni način života. O tome potvrdu daju iskopine, jer nigdje nije utvrđeno spaljivanje naselja od nekog osvajača. Svaka je grupa živjela mirnim životom baveći se sticanjem dobara za svakodnevni život, kontaktirajući i razmjenjujući robe i iskustva. Takav miran razvoj je trajao sve do kraja III mil.p.n.e.

Danas su Lisičići manje naseljeno mjesto sa najboljim domaćinima u ovom području, koji u organizaciji GREEN LAKE BH Triathlon Cupa učestvuju svim raspoloživim kapacitetima. Školski stadion bit će mjesto tranzicije, a na put bicikla kreće se prema Buturović Polju izazovnom, ali prekrasnom stazom kroz nekoliko naseljenih mjesta i prekrasnu prirodu. Deset kilometara u jednom pravcu, a zatim povratak na školski stadion.

 

Most kao satisfakcija

Nakon povratka u tranzicijsku zonu, trčanje se nastavlja na drugu stranu – prema i preko Mosta satisfakcija. Ovaj prekrasni čelično-betonski most, koji povezuje dvije obale Jablaničkog jezera u promet je pušten u ljeto 2010. godine, od Čelebića do Lisičića. Dug je 528 metara, visok do 30 metara, a širok 9,70 m. Snažan i lijep, satisfakcija je potopljenima nakon izgradnje Jablaničke hidrocentrale. Satisfakcija je Ostošcu, Lisičićima. Satisfakcija je Konjičanima koji su išli u Ostrožac djevojkama. Satisfakcija triatloncima, koji osim što će jezerom plivati, kraj jezera voziti bicikl, preko njega mogu i protrčati i doći do najljepše stećak finišerske medalje, kao simbol hrabrosti, ponosa i uzdignute glave.

 

Medalje stećci

Stećci su vrsta kamenog srednjovjekovnog nadgrobnog spomenika. Naziv im potiče od prezenta participa glagola »stajati«, tj. »stojeći«. Stećci su nastali u srednjem vijeku i oslikavaju tadašnji život, a većinom se nalaze u Bosni i Hercegovini, ali ima ih i u jugoistočnoj Hrvatskoj, jugozapadnoj Srbiji i sjeverozapadnoj Crnoj Gori.

Još 1960. godine Miroslav Krleža je napisao o stećcima: Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenika kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike. Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike, stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka, Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči ili moli, na kome je prikazan kao sužanj.” Zbog toga je stećak simbol GREEN LAKE BH Triathlon Cupa, svakog takmičara triatlonca, koji ne kleči – već pliva, vozi bicikl, trči i slavi život.

U Lisičićima i širem području oko njega pronađeno je više nadgrobnih spomenika iz antičkog doba i 5 stećaka iz srednjovjekovnog perioda. Svi ti spomenici potopljeni su izgradnjom brane u Jablanici i nastankom Jablaničkog jezera. Nakon iskopavanja, neki od ih stećaka nalaze se u dvorištu Zemaljskog muzeja u Sarajevu, a u martu 2006. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ih je proglasila nacionalnim spomenikom.

 

Drvorezbarski radovi kao nagrada

A najbolje triatlonce umjesto klasičnih pehara čekaju umjetnički drvorezbarski radovi. Više od 150 godina Konjic je povezan s drvorezbarstvom, zanatom koji je tako blizu umjetnosti. Mnogi tvrde da ono to i jeste: čisti artizam. Počelo je od estetske potrebe konjičkog drovdjelje, a doseglo vrhunske domete umjetnika u drvetu čija djela ukrašavaju interijere ljubitelja lijepog od Australije do Engleske, od Pariza do New Yorka. Decenijama dvije radionice konjičkih porodica Mulić i Nikšić, Mulićev rekord i Rukotvorine nastavljaju drvorezbarsku konjičku tradiciju.

TRKA

Triatlon je atletsko natjecanje koje u sebi sadrži tri različite discipline: plivanje, biciklizam i trčanje. U svijetu bilježi enorman rast, a u Bosni i Hercegovini je među rekreativcima sve popularniji. Neki od najljepših triatlona na svijetu (Ironman u Zurichu, Ironman u Frankfurtu, prelijepi Ironman 70.3 u Austriji i sl.) održavaju se na jezerima. Bosna i Hercegovina je zemlja ogromnih, ali neiskorištenih potencijala, koji su sve ove godine čekali GREEN LAKE BH Triathlon ekipu.

Ekipa triatlonaca entuzijasta iz BiH koji su učestvovali u prestižnim triatlonima širom svijeta, 18. augusta 2019. godine na Jablaničkom jezeru (Lisičići, Konjic) organizuje međunarodni triatlon kup u BiH, na kojem očekujemo triatlonce iz najmanje deset država svijeta, a koji ima tendenciju da se upiše na svjetsku listu triatlonskih dešavanja. Misija nam je na taj način promovirati ljepote Bosne i Hercegovine te u njoj napraviti prestižno triatlonsko natjecanje, na koje će svi takmičari htjeti da se vrate svake naredne godine.

Očekujemo veliki broj takmičara, volontera i navijača. Osim sprint triatlona, planiramo i trku za djecu TriBimbi, veliki party na plaži noć prije, rafting i splavarenje, a preko portala Radio Sarajevo, koji ima 400.000 pratilaca na mrežama, planiramo i LIVE prijenos.

Imenom GREEN LAKE BH Triatlon Cup želimo naglasiti osviještenost ovog projekta u ekološkom smislu pod pod motom Ekološki svjesno, želeći buditi svijest stanovništva u vezi sa zaštitom prirode kao životne okoline, čiji smo dio u svakom smislu.

Dječija trka

 

 Green Lake Kids Race i prateći zabavni program

U sklopu GREEN LAKE BH Triathlon Cup vikenda, 17. augusta 2019. godine posebnu pažnju posvetit ćemo djeci i dječijoj trci, koju će pratiti mnogooo događaja po kojima će mala raja pamtiti ovaj dan, pratiti svoje roditelje, prijatelje, poznanike koji su im kao takmičari na glavnom događaju veliki uzori i čijim će stopama prije ili kasnije krenuti i oni.

Na kreiranju trke i programa za djecu zajedno raditi volonteri Udruženja rekreativaca sportista „Trčanje i to“ i volonteri fondacije „Out of Area“ iz Holandije, koji su koji imaju bogato 11 godina stjecano iskustvo u organiziranju Kids Festivala u Sarajevu, a koji ove godine rade na organizaciji Futurea dječijeg festivala u četiri bh. grada. Prateći program trke obogatit će ples i kreativne igre, jer smo tu da se takmičimo, ali i da se igramo i zajedno rastemo, učimo, družimo se, da gradimo prijateljstva i bolju budućnost Bosne i Hercegovine.